Nathalie van Stijn

Rouwen hoef je niet alleen te doen… Rouw mét begeleiding.

Wie ben ik

Nathalie van Stijn: Maar wie is dat dan? Voordat je met mij een traject ingaat wil je waarschijnlijk meer van mij weten. Op deze pagina vertel ik kort wie ik ben.

Voor begeleiding bij rouw.
Een nieuwe moeder

Ik heb het geluk moeder te zijn van vier plaatjes van kinderen. Een van deze kinderen, Juul, is niet meer bij ons. Tenminste, niet zoals mijn andere kinderen bij mij zijn. Juul is overleden tijdens haar geboorte. Dit was, en is soms nog steeds, een ontzettend moeilijke ervaring. Wel heeft dit mij inmiddels veel geleerd en gebracht. Hoe ik nu in het leven sta is een ander mens. Mijn tweede leven begon, als het ware, nadat het hare eindigde. Toen ik nog dacht dat mijn leven ook zou ophouden begon er juist iets in mij te borrelen. Haar nutteloos overlijden moest voor mij betekenis krijgen. Dit heb ik in de jaren die volgden kunnen vormgeven tot wie ik nu ben en wat ik daarmee doe.

De wens voor het opnieuw moeder worden bleef. Het lukte niet. We begonnen met een IVF-traject en een miskraam volgde. Bijna wilden we het opgeven, toen het geluk dat nu ‘Puk’ heet ons leven inkwam. Vanwege de ervaring in een miskraam, IVF en het opnieuw zwanger zijn na het overlijden van Juul, zit er altijd iemand tegenover je die écht weet wat je doormaakt.

Van rouwen naar rouwbegeleiding

Een gelukkig moeder dus, die geniet van haar leven en de mensen om haar heen. En ja, ook ik heb het nog steeds soms moeilijk, want een kind verliezen is niet iets wat ik kan bevatten, laat staan accepteren. Wel heb ik geaccepteerd dat dit verlies bij mij en mijn leven hoort. En heb ik een manier gevonden om Juul een plek in ons gezin te geven. Ik heb een nieuw doel in mijn leven gevonden. Rouw heeft mij erg bezig gehouden de afgelopen jaren. Mijn beeld van rouw bleek anders dan velen om mij heen. Hier schreef en leerde ik veel over om uiteindelijk anderen te steunen en begeleiden in hun rouw.

Waar vind je meer over mijn rouw

Het overlijden van Juul heeft mij geholpen om de persoon te worden die ik nu ben. Met een behoefte om het taboe en de kijk op rouw te blijven bespreken en kenbaar te maken. Dit lees je regelmatig in mijn blogs.

Het verhaal van Juul moest ik vastleggen. Evenals alles waar ik daarna doorheen ging. Haar begin en einde kun je lezen in mijn boek Lieve Juul. Al is het niet echt een einde, want ze is er en ze bestaat, voor altijd bij mij. Schrijven blijf ik doen, er zullen altijd woorden ontbreken om te vertellen wat er allemaal in je omgaat na zo’n intens verlies. Ik blijf doorzoeken…

Wil je meer van mij weten of lezen? Neem gerust contact met me op, je mag me alles vragen!